MALMÜDÜRLÜGÜ GÖREVLERI
178 sayili Kanun Hükmündeki Kararnamenin Ek 20 nci maddesi ve bu maddeyiyeniden düzenleyen 19.6.1994 tarih ve 543 sayili KHK nin 15 nci maddesi hükümlerine göre;
Malmüdürlügü, vezne ve muhasebe servisleri ile gereken yerlerde tahakkuk, tahsilat, milli emlak ve muhakemat(hazine avukatligi) servislerinden olusur. Is hacminin gerektirdigi malmüdürlüklerinde yeterli sayida saymanlik müdür yardimcisi çalistirilabilir.
Malmüdürü, ilçe Maliye tesktilatinin amiri olup islemlerin mevzuata uygun olarak yürütülmesini saglar.
Malmüdürleri sayman sifatini tasirlar ve Sayistaya hesap verirler. Saymanlik yetki ve sorumlululugu Maliye Bakanliginca belirlenecek esaslar çerçevesinde saymanlik müdür yardimcilarina devredilebilir. Bu durumda da malmüdürleri sayman sifati ile saymanligin hesaplarini bir bütün olarak Sayistaya vermeye devam ederler.
Malmüdürünün Görevleri
a)Saymanlik muhasebe yetkilisi olarak görevleri;
Malmüdürü, mevzuat geregi sayman sifatini tasidigindan, bünyesinde yer alan saymanlikla ilgili olarak; genel bütçeli daireler veye katma bütçeli idarelerin; gelirlerinin toplanmasi, giderlerin hak sahiplerine ödenmesi, nakit ve diger varliklar ile emanet niteligindeki degerlerin alinmasi, saklanmasi, gönderme ve iadesi, alacak ve borçlarin kaydi takibi ve bunlarla ilgili bütün islemlerin muhasebelestirilmesinden birinci derecede sorumlu olup, Sayistaya yönetim dönemi hesabi verir.
Malmüdürleri, saymanlik faaliyetlerini 5018 sayili Kamu Mali Yönetimi ve KontrolKanunu, Devlet Muhasebesi Yönetmelik hükümleri, Maliye Bakanligi talimatlari ile 832 sayili Sayistay Kanunu hükümleri dogrultusunda yürütür.
b)Muhakemat hizmetlerine yönelik görevleri;
Malmüdürü, hazineyi ilgilendiren veya mali hususlari ihtiva eden islerde gerekli müdafaanameleri hazirlar ve hazine temsilcisi sifatiyla ilgili adli merciilerde dava açar. Açilmis olan davalarin takibini ve sonuçlandirilmasinihazine vekilinden talep eder. Hazine avukatinin bulunmadigi durumlarda bizzat hazine temsilcisi sifatiyla devlet davalarini takip eder.Bu is ve islemlerini muhakemat servisleri araciligiyla 4353 sayili Kanun hükümlerine göre yürütür.
c)Vergi dairesi müdürü sifatiyla görevleri;
16/05/2005 yilinda 5345 sayili Kanuna göre Kurulan Gelir Idaresi Baskanliginin Kurulus ve Görevleri Hakkinda kanunun geçici (5) maddesine göre malmüdürlükleriBünyesindebulunan bagli vergi daireleri ise vergi dairesi baskanligi birimi haline dönüstürülünceye kadar defterdarliklara bagli olarak faaliyetlerine devam ederler Buralarda çalisan Baskanlik personeli fiilen görev yaptiklari bu birimlerde görevlendirilmis sayilir. Vergi dairesi baskanliklarina baglanan birimler ile defterdarliklar ve gelirler bölge müdürlükleri bünyesinde faaliyetine devam eden birimler açisindan 178 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin bu Kanunla kaldirilan ek 8, 9, 10, 13, 14, 15 ve 16 nci maddeleri ile ek 11 inci maddesinin üçüncü fikrasi hükümlerinin yürürlügü ve anilan maddelerde yer alan görev, yetki ve sorumluluklarin kullanilmasi bu birimlerin tüm is ve islemlerinin sona erdirilmesine kadar devam eder.
Bagimsiz vergi dairesi bulunmayan ilçelerde malmüdürü, vergi dairesi müdürü yetkisine haiz olup, vergi, resim ve harçlarin tarh, tahakkuk islemlerini kanun hükümlerine uygun surette ve zamaninda yaptirmak, tahsil ettirmek gerektiginde haciz kararlarini infaz ettirmek, terkini gereken vergi ve benzeri yükümlülülüklerle ilgili is ve islemlerini yaptirmak, yogun ve yaygin vergi denetimini yaptirmak, gerektiginde vergi incelemesi yapmak, kanun, yönetmelik ve tebliglerde kendisine verilen is ve islemleri yürütmek yetkisine sahiptir.
d)Ilçe idare kurulu üyesi olarak görevleri;
Malmüdürü, 5442 sayili Il Idaresi Kanunu hükümlerine göre tesekkül eder ilçe idare kurulununüyesidir. Ilçe Idare kurulu; kaymakamin baskanliginda tahrirat katibi, malmüdürü, hükümet hekimi, milli egitim memuriyle tarim memurundan tesekkül eden bir baskan 5 kisilik komisyondan olusur.
Ilçe idare kurullari, idari, istisari ve kazai olmak üzere türlü karar alirlar. Idare kurullarinin idari yetkileri kanun ve tüzüklerle kendilerine verilen fazifelerdir. (Baslicalari; yesil kart islemleri, askerlik kararlari, 2022 sayili yasaya göre maas baglama kararlari ve digerleri)
e)Sosyal yardimlasma mütevelli heyeti üyesi olarak görevleri;
Malmüdürü, 3294 sayili Sosyal Yardimlasma ve Dayanismayi Tesvik Kanunu ve bagli yönetmelik hükümlerine göre; ilçe vakif heyetinin üyesidir. Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi, mülki amirin baskanliginda; belediye baskani, ilçe emniyet müdürü, malmüdürü, milli egitim müdürü, saglik grub baskani ve müftü ile hayirsever vatandaslar arasindan seçilen üç kisinin katilimiyla tesekkül eder.
Vakif mütevelli heyeti haftalik toplantilar düzenleyerek, ilgili kanun ve yönetmelik hükümlerine göre vakif bütçesinden yoksul ve güçsüz vatandaslara nakdi veya ayni yardimlar yapar.
f)Diger görevleri;
Malmüdürü, yukarida genel hatlariyla verilen görevlerinin yaninda, özel kanunlarla kendisine veya dairesine tevdi edilen veya Maliye Bakanligi yetkili birimlerince görevlendirelen is ve islemleri yürütmek ve sonuçlandirmakla görevlidir. Örnegin, 2022 sayili Kanuna göre yapilacak islerin sekretarya islemleri, parti kapatma ve tasfiye islemleri, mal varligi arastirma islemleri, tarimsal arazilerin zarar ziyan tespit komisyon çalismalari ile sivil savunma ve müdafaa komisyonu çalismalarindaki görevleri kapsamaktadir.
Kurumumuza yukarida sayilan görevlerimizle ilgili yasalar dogrultusunda basvuru yapilabilecektir.